lauantai 14. heinäkuuta 2012

Musiikkia Ajantappajien taiteilujen taustalta


Monitoimimies, positiivisen ajattelun airut, sietämättömän lahjakas ja ei vakan alla kynttiläänsä pitävä aatelismies Antti Kuusi on nuoren, kauniin ja myös lahjakkaan puolisonsa Tuija Ihosen kanssa parhaillaan Mäntyharjulla ylläpitämässä taiteilijaryhmä Ajantappajien järjestämää näyttelyä. Siellä on kelloja ja kaikkee. Menisin katsomaan, mutta koska ymmärrän taiteesta yhtä vähän kuin Pihtiputaan mummo iPadista, niin en viitsi. Nolaisin itseni kuitenkin. Vaan täysin yllättäen ja pyytämättä hra Kuusi löi käteeni levyn, joka sisältää ko. taidespektaakkeliin olennaisesti liittyvää musiikkia. Saatesanoiksi hän kertoi, että “teet tästä blogimerkinnän tai itket ja teet”. Antti on aika skrode äijä, joten ei tässä muukaan auta.
Ajantappajien virallinen muusikko Antti Kuusi keskittyy.
Kuva: Santtu Määttänen
Ajantappajat -levy alkaa hieman kansanmusiikinomaisesti, piirpaukemaisesti. Etukäteen pelkäsin, että hillittömästä tilutuksestaan tunnetun Kuusen säveltämät biisit ovat pelkkiä kitarasooloja tukemaan tehtyjä runkoja. Onneksi olin väärässä. Antti soittaa musiikkia, ei kitaraa.
Levyn musiikki on melko progea, vaikka säveltäjä itse ei sitä välttämättä tunnustakaan. Siinä on kaikuja sekä Syd Barretin, että etenkin David Gilmourin aikaisesta Pink Floydista. Kingston Wallista. Tosin myös jopa AC/DC:stä ja Led Zeppelinistä (kappleet Pace ja Footsteps). Ja ennen kaikkea minulle tulee vertailukohdaksi mieleen Piirpauke, koska Antin musiikissa on jotain perin suomalaiskansallista melankoliaa.
Enimmäkseen Ajantappajat -levy on kuulasta tunnelmointia, mutta jonkun verran väliin mahtuu reipasta rokkiakin. Viimeistä biisiä lukuunottamatta levy on instrumentaalimusiikkia. Instrumentaalimusiikilla on vaikeampaa herättää kuulijan mielenkiinto kuin lauletulla. Antti kuitenkin onnistuu tässä. Silti tuo viimeisenä kuultava laululla varustettu Time in my hands -kappale kruunaa ja päättää levyn mainiosti.
En voi muuta kuin kehua. Antti Kuusi tekee hienoa, ihmisläheistä musiikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti