Otan
aluksi lautaselle vain hauen pään ja sopivasti jäähtynyttä
keiton lientä, semmoista missä kalan, mausteiden, sipulin, tillin
ja voin tuoksu on löytänyt tasapainon. Pään luut ovat
irrallaan, joten syötäksi kelpaava erottuu. Harmi että oikean
käden peukalo on uuninlämmityksen kiireessä kärähtänyt, joten
pöydässä menee aikaa, vaikka tunnen hauen anatomian. Onneksi aikaa
on annettu tälle päivälle 24 tuntia ja huomiselle yhtä monta.
Poimin
lusikankärjellä poskilihat. Ne ovat pulleat ja napakat kuin
naapurin tytöt ja maultaan kuin evien juurten pienet lihakset.
Kiduskansien pehmeät osat ovat hyytelömäiset samoin kuin rustoisen
kielen ympärillä olevat kudokset. Ne kaikki saa parhaiten
imaisemalla. Poimin leukaluut ja irrotan lusikan kärjellä koveralta
sisäpinnalta niiden soukat lihat. Pään sisäosissa on
monenmakuista hyytelöä. Imaisen vielä aivot rosoisesta
kammiostaan. Näin tulen sinuiksi pinnanalaisen maailman kanssa ja
saan haluttomankin luupään iskemään.
Liemen
ryystäminen on pintaoppineelle kauhistus, syvemmin sivistyneelle
nautiskelijalle juuri oikea toiminnan tapa. Tekniikka on sama kuin
entisillä kahvinjuojamummoilla tai viininmaistajilla: nesteen mukana
on vedettävä riittävästi ilmaa, jotta maut lehahtavat herkille
limakalvoille. Vai riittääkö se, että saa kiireesti töpinää
suoleen edes syöjän asiaa rekisteröimättä?
Pyrstöpala
on helppo tumpelollekin, kylkipalat saa ruodottomina lusikkaansa, kun
vetää ne kylkikaarten suuntaisesti vatsan keskikohdan suuntaan.
Selkäpaloissa tarjoavat haasteensa kaksipäiset neularuodot, jotka
malttamaton mössää lihaksen sekaan ja poimii yksitellen,
terminologialla itseään rankaisten. Parempi olisi tehdä viilto
ruotorivin syvyyteen sentin verran kylkiviivasta ja kaapata
ohutneulat nippuna pois häiritsemästä.
Ettäkö
sinne jää ruotoja silti, ainakin pätkiä? - Jää, jää, mutta
oma kieli on aika ovela elin havaitsemaan ne viimeiset. Tekniikan
oppii ja hiljainen makustelu ilostuttaa, jos asennetta riittää. Vai
onko kiire päivän seitsemättä sudokua värkkäämään, tai
tarkistamaan olisiko televisiossa sittenkin jotain? Ihan totta,
elämässä on oltava prioriteetteja!
Jos
minun pitäisi luopua loppuelämäksi joko hauen päästä tai
lohifileestä, luopuisin lohifileestä. Lohen lihas on hyvää ja
ravitsevaa mutta sittenkin samaa kassikalan massaa laidasta laitaan,
hauen päässä on villien makujen kirjo. Lohifileen syö
aivotonkin, hauen aivot se, jolle todellisuus on ensin tarjoutuvaa
mutkikkaampi ja silti maltillisen lähestymisen arvoinen.
Veikko Happonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti